Gedrag 

Het verwachtte gedragspatroon van het moederdier tijdens de verschillende stadia van de bronstcyclus.

Zeugen en gelten zijn om de drie weken bronstig of berig dit duurt dan ook maar 3 dagen. Wanneer dit voor het eerst het geval is, is lastig te zeggen. Dit heeft met het ras te maken. Wanneer een zeug berig is, is dit wel erg duidelijk te merken aan een paar dingen. Sommige zeugen en gelten krijgen dan zelf de drang om andere zeugen en gelten te berijden. Dit kan alleen als de onderste zeug of gelt het toelaat. De enige manier hoe dat kan is omdat zij dan een sta-reflex vertoont. Bij het sta-reflex raken de gelten en zeugen in een soort trance, zij houden hun oren naar voren en blijven doodstil staan.

Dit houdt dus in dat de zeug niet meer wegloopt als de beer haar wil bespringen of als er een dekbeugel op haar rug wordt gezet. Dit laatste is het geval bij kunstmatige inseminatie.

 

Bij een aantal bedrijven gaat het als volgt;

Alle zeugen en gelten worden in een stal tussen hun eigen hekken gezet, aan de voorkant is een ruimte waar de beer heen en weer loopt. Dit lokt de berigheid bij de vrouwen uit.

Hoe erger de beer stinkt, kwijlt en schuimbekt, hoe aantrekkelijker dit is voor de gelt of zeug.

Op het moment dat er een sta-reflex wordt geconstateerd, wordt de dekbeugel erop gezet en kan het sperma ingebracht worden.

Tijdens de aanbreng van het sperma verkeren de zeugen en gelten nog steeds in het sta-reflex. Pas op het moment dat de beren weer weg zijn en het sperma dus volledig is ingebracht, gaan ze weer terug naar hun normale toestand. Veel vreten en lekker slapen.

 

 

Verwachte gedragsveranderingen tijdens de dracht.

 

Zodra er eenmaal is vastgesteld dat een gelt drachtig is, is het niet langer een gelt maar heet ze voortaan ook een zeug.

Een drachtige zeug doet niet heel veel meer vanaf het moment dat ze zwanger is tot na de bevalling. Omdat varkens op een varkenshouderij vaak 20 of meer biggetjes in een keer leggen, hebben de dames veel rust nodig en liggen daarom vooral in hun eigen hok met een flinke hoeveelheid voer. Gemiddeld slaapt een zeug op een dag 95% en de andere 5% houden zij zich bezig met eten en drinken. Soms hebben ze even behoefte om de beentjes te strekken en dan willen ze soms een stukje lopen. Als de varkenshouderij dit kan bieden is dit uiteraard alleen maar beter voor het dier. Het wil nog weleens voorkomen dat een drachtige zeug nogal knorrig wil zijn vanwege de hormonen en omdat ze last kan hebben van de zwangerschap.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb