Socialisatieplan voor de jongen
Voor goede informatie over een socialisatieplan van biggetjes, zijn wij op excursie gegaan naar de varkensveehouderij “van Gemert” in Haaren.
Jaarlijks hebben zij tussen de 12.000 en 13.000 biggen die állemaal verkocht worden aan andere varkenshouderijen en slachterijen.
Er wordt op dit bedrijf erg goed gelet op de biggetjes als ze net geboren zijn, om te kijken of er zwakke biggetjes tussen zitten die het misschien niet gaan redden, eventuele gemummificeerde biggetjes of een biggetje met een handicap. Degene die te klein zijn worden extra in de gaten gehouden. Het is mogelijk dat die na de biest naar een jongere moeder gaat die een betere melkproductie heeft.
In de kraamstal krijgen ze hier al enorm veel te maken met mensen omdat de boer er bijna dag en nacht doorbrengt. Dit was te merken aan de zeugen die er erg rustig onder bleven toen wij als groepje van drie de kraamstal inkwamen.
Op het moment dat ze van de moeder weg mogen, wordt er gekeken naar de grootte van de big. Op die manier worden ze gesorteerd en in de biggenstallen geplaatst. Hier is het even een fikse oorlog tussen de biggen. Dus worden ze een voor een geënt en daarna ingesmeerd met ontsmettingsmiddelen waardoor de eventuele wondjes niet kunnen gaan ontsteken. Het ontsmettingsdoel heeft nog een functie. Alle biggen ruiken vanaf dat moment hetzelfde en er zal dus stukken minder tot bijna helemaal niet meer gevochten worden. Tuurlijk moet er wel onderling het een en ander worden uitgevochten aangezien er nog niemand de leiderspositie heeft.
Ook hier hebben de biggen nog redelijk contact met de boeren.
Er is verder niet echt sprake van een socialisatie verder dan het wennen aan de andere biggen en aan de boeren.
Wel is er een uitzondering. Soms is er een kinderboerderij die een biggetje wil huren (of meerdere). Deze krijgen dan van tevoren nog wat meer aandacht zodat zij wat minder schuw en angstig zullen zijn voor kinderen aangezien zij nooit kennis met deze groep gemaakt hebben.
Reactie plaatsen
Reacties